Indlæsningshastigheden på din hjemmeside har indflydelse på din hjemmesides placering i søgeresultaterne. Kun få gider at vente længe på at få indlæst en hjemmeside for at få lov til at se indholdet. Du har derfor mindst to vigtige grunde til at få din hjemmeside op at køre med høj hastighed. Her har du 4 værktøjer der kan hjælpe dig med at øge din hjemmesides hastighed.

 

De 4 værktøjer booster naturligvis ikke din hjemmeside automatisk. Der findes nemlig ingen mirakelkur eller værktøjer, der kan løse dine eventuelle hastighedsproblemer ved et enkelt klik. Disse 4 gode værktøjer kan hjælpe dig med at spotte fejl og mangler ved din hjemmeside. De fortæller dig, hvad der er galt, og de hjælper dig også langt hen ad vejen ved at fortælle, hvad du skal gøre. Jeg vil fortælle lidt om følgende værktøjer:

– Google PageSpeed Tools
– Pingdom Tools
– GTmetrix
– YSlow

 

1. Google PageSpeed Tools

Google PageSpeed Tools er et gratis værktøj, som kan hjælpe dig med at analysere din hjemmeside i forhold til hastighed og ydeevne. Google PageSpeed kan downloades som en browserudvidelse til både Firefox og Chrome. For at teste din hjemmeside skal du starte med at klikke på Analysis  (i menuen til venstre ) og derefter Insights.

Herefter kommer du til nedenstående side, hvor du kan indtaste din webadresse.

Når du har indtastet din webadresse og klikket på Analysér, går der kun et øjeblik, før du får din sidehastighedsscore både for mobil og computer. De røde udråbstegn er de problemer, der bør kigges på først. Du vil opnå de bedste forbedringer ved at få dem løst. Du får hjælp og yderligere info ved at klikke på de enkelte forslag. Komprimering, JavaScript og CSS er typiske problemer. Se skærmprint med resultatet  for min hjemmeside herunder (Computer 61/100). Som du kan se, er der plads til forbedringer. Jeg er mest overrasket over, at hjemmesiden ikke performerer bedre på mobil-siden, da jeg har valgt en responsive template.

Efter at have læst en masse artikler omkring optimering af WordPress, må jeg konstatere, at det handler meget om valg af plugins. Jeg har igen været ude at lede efter bedre plugin-løsninger. Der har desuden været en vigtig opdatering på en af mine plugins. Jeg får nu et meget bedre resultat.

Du kan læse mere om Googles Pagespeed Insights og Speed Suggestions report her.

 

2. Pingdom Tools

Pingdom Website Speed Test er lige som Google PageSpeed Tools et gratis og rigtig godt værktøj til at teste din hjemmeside i forhold til hastighed og ydeevne. Pingdom kan også hjælpe dig med at teste fx DNS. Du kan få tjekket din hjemmesides oppetid, hastighed og ydeevne mod betaling.

Indtast din webadresse og klik på Test Now. Herefter vil du få dit testresultat. Vær opmærksom på, at resultatet kan variere noget.

Under Performance Grade, Page Analysis og History kan du få uddybende info. Den generelle anbefaling er at komme ned under 1 sekund. Her er load time 2.44 sekunder, så det er slet ikke godt nok. Performance Grade er 68/100. Der er tydeligt plads til forbedringer, men det kunne se værre ud. Pingdom hjælper dig ved at udspecificere, hvor problemerne er. Du får yderligere info ved at klikke på pilen ude i højre side. Under History får du et overblik over, hvordan det har set ud over en længere periode. Herunder ser du et skærmprint af,  hvad der gemmer sig under fanen Performance Grade. Combine external JavaScript er her en af mine store problemer med karakteren nul.

Efter skift af bare et plugin får jeg et bedre testresultat i forhold til overall performance.

 

 

3. GTmetrix

GTmetrix er som de to forrige værktøjer et gratis værktøj, som også giver dig en karakter i forhold til hjemmesidens ydeevne. På selve hjemmesiden er der mange links til yderligere information både under Recommendations og FAQ. Under Features kan du læse om de fordele du kan opnå, hvis du opretter en gratis konto.

Indtast din webadresse og efter et øjeblik får du testresultatet. Du får uddybende info ved at klikke på de enkelte punkter. Du får også et YSlow resultat. YSlow er det sidste værktøj, som jeg vil fortælle om. Herunder ser du et skærmprint af mit testresultat via GTmetrix. Bemærk, hvordan grøn generelt markerer dét, der er i orden (eller næsten i orden), gul markerer, at det halter lidt, og rød markerer de mere alvorlige problemer.

Du har også mulighed for at sammenligne din hjemmeside med en anden hjemmeside, se link lige under skærmprintet af hjemmesiden. Rapporten kan også downloades som en PDF. Jeg bruger WordPress, og GTmetrix skriver Looks like you’re running WordPress og anbefaler mig at kigge på deres optimeringstips i forhold til WordPress. Med GTmetrix kan du nemt finde en masse gode råd og tips.

Jeg tester min hjemmeside igen efter at have ændret på et plugin og får et bedre resultat end før.

 

 

4. YSlow

YSlow er det sidste værktøj, som jeg vil fortælle om. Som de 3 andre værktøjer analyserer YSlow din hjemmeside og foreslår måder at forbedre resultaterne på. YSlow kan installeres i flere browsere. Når du har installeret YSlow, vil du kunne se et lille speedometer i din værktøjslinje. Jeg bruger mest Google Chrome, så det er her, at jeg har installeret YSlow. Du klikker bare på den gule knap Install YSlow for Chrome eller en af de andre browsere.

For at bruge YSlow skal du først besøge den hjemmeside, du vil tjekke. Herefter klikker du på ikonet i værktøjslinjen. Klik derefter på den gule knap Run Test.

A er den højeste karakter. Hjemmesiden får karakterer for de forskellige punkter. Den samlede bedømmelse eller karakter står øverst i venstre hjørne. Se skærmprint herunder – det er lidt småt. Via GTmetrix har du måske allerede fået en YSlow Grade. Via YSlow kan du nu finde ud af, hvad du skal have kigget på. Der vil muligvis være en del A’er, men sikkert også en del dårligere karakterer, som trækker den samlede karakter ned. Klik på hver linje ude til ventre og få uddybende info. Den uddybende info står i det grå felt.

Jeg har testet mange værktøjer, og det er langt fra alle, der er lige anvendelige. Disse 4 værktøjer har selvfølgelig også hver deres styrker og svagheder. Afprøv dem alle og find din favorit. Jeg vil dog anbefale dig at teste din hjemmeside via alle 4 værktøjer med jævne mellemrum. Det giver et mere nuanceret billede.