En hjemmeside uden billeder er ikke en god hjemmeside. Det er også vigtigt, at opsætningen er i orden.  Ellers risikerer du, at folk ikke gider at læse det gode indhold. En hjemmeside er lig med mange timers opsætningsarbejde året rundt herunder billedoptimering.

 

Sørg for at dine kunder kan finde dig via dine billeder

Flotte billeder i god kvalitet kan spille den afgørende rolle i kampen om at få de besøgendes opmærksomhed. Den rigtige tekst suppleret med billeder giver ofte det bedste indtryk – og forlænger besøgstiden og interessen for at søge mere information på hjemmesiden. Du kan øge værdien af dine billeder ved at optimere dem.

I forhold til SEO skal du navngive billedfilerne, så vigtige søgeord indgår i filnavnet. Brug bindestreg og undgå mellemrum, underscore og æ, ø og å. Gem dine billeder i web-format. Indsæt alternativ tekst på dine billeder og sørg for, at teksten indeholder relevante søgeord. Så finder dine kunder dig måske via dine billeder.


Klargør dine billeder inden upload

Når du udvalgt de rigtige billeder, skal du i gang med at behandle dem, inden du uploader dem til din hjemmeside. Billedhandlingen består fx i at klargøre billedet til det pågældende formål.

Et billede, der skal bruges til en hjemmeside, skal altid gemmes i web-format, så det ikke fylder så meget. Det skal gøres minde og evt. beskæres – eller der skal laves bestemte effekter. Motivet skal måske fritlægges, så det tager sig bedre ud på hjemmesiden. Når billedet er klargjort, skal billedet navngives.

 

6 gode tips om billedoptimering:

1. Navngiv filer med specifikke og informative filnavne.

Er det et billede af fx et rødt hus, så navngiv filen roedt-hus.jpg. Jo mere præcis jo bedre. Er det røde hus fx et parcelhus? Det vigtigste søgeord bør indgå i filnavnet.


2. Brug bindestreg mellem ordene.

Undgå mellemrum, underscore og æ, ø og å. Overdriv ikke antallet af ord. Lange filnavne kan være upraktiske. Som altid prioritér.


3. Til hvert billede bør du indsætte alternativ tekst.

Det er den tekst, der vises, når du holder musen over. Teksten skal være relevant og indeholde vigtige søgeord. Info, som du fravalgte i filnavnet, kan du med fordel tage med her.


4. Optimér dine billeder til web.

Så de fylder mindst muligt, uden at kvaliteten forringes væsentligt. Bliver dine billeder for ‘tunge’, kan det hurtigt gå ud over din hjemmesides indlæsningshastighed – og det skal du undgå.


5. Tilføj titel eller dit logo for at optimere til fx Pinterest.

Tekst indsat i et billede bør suppleres med rigtig og informativ tekst. Placér teksten tæt ved billedet. Se eksemplet her på siden.


6. Billeder skal passe til emnet.

Stræb efter at billederne med de optimerede filnavne relaterer til sidens emne. Andet kan skabe forvirring.


Fortæl hvad dit billede forestiller

Se nedenstående eksempler på filnavngivning. Det er det samme billede, men der er 3 forskellige filnavne. Når jeg tager billeder med mit digitale kamera, får billederne automatisk et filnavn i forhold til, hvornår det er taget. Det er yderst praktisk at arbejde med. Det er nemt at søge og finde et bestemt billede – og du har styr på, hvornår det er taget. Det siger bare ikke noget om, hvad der er på billedet. Og det er væsentligt, når vi taler om SEO. 105×102.jpg fortæller ingenting om, hvad billedet forestiller, hverken i forhold til filnavn, alternativ tekst eller brødtekst, dog er billedstørrelsen angivet. blomst.jpg hjælper dig på vej, men du er stadig ikke i mål. blaa-tradescandia.jpg fortæller dig lige præcis dét, du og søgemaskinerne har behov for at vide.

Bruger du fx WordPress, kan du indsætte billedtekst lige under billedet.

Filnavn: 105×102.jpg > Bedre filnavn: blomst.jpg > Endnu bedre filnavn: blaa-tradescandia.jpg


Billedbehandlingsprogrammer

Der findes mange forskellige billedbehandlingsprogrammer. Nogle er gratis og kan nemt downloades via Internettet. Andre programmer er meget dyre i anskaffelse. Det er vigtigt at vælge et program, hvor du nemt kan fastsætte en bestemt størrelse på billedet. Jeg kan varmt anbefale Adobe Photoshop Elements, som er meget brugbar til almindelig billedbehandling.

Er du i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte mig.

 

6 gode tips om billedoptimering